20061120

Frías. (Bu)





Frías, comarca de La Bureba, a la província de Burgos,
es -malgrat que els especuladors de sempre l'hi hagin posat l'ull a sobre- una petita ciutat amb molta història (Joan II-1435) de 330 habitants,- entre setmana i a l'hivern- contant el nucli, el call jueu, sota les Casas Colgantes, dues minúscules pedànies i quatre cases disseminades.
El seu pas natural antigament, era passant un magnífic pont medieval, - amb taquilla i tot- de 143m. amb 9 arcs sobre l'Ebre, - els basaments ja eren Romans- on es pagava per a traspassar-lo i poder accedir a la ciutat o a l'inrevés (2).
Ja des de l'entrada del pont es veu la magnífica mole -La Muela- on sobre d'ella si assenta tot el conjunt de Frías. Fonementalment es pot dir que Frias és un carrer llarg, empedrat i costerut, força costerut! (5), que acaba dalt de tot a l'església de S. Vicente i flanquejat en el seu recorregut, per la dreta, per "las casas colgantes" (1 i 3) i per l'esquerra, per les cases que s'enganxen com a paparres al Castell.
Al Castell s'hi accedeix des de S. Vicente per un petit carrer el qual mena a una plaça (4) on hi ha una "mol desafortunada font". La plaça tal com es veu a la il·lustració té a la dreta les teulades, del carrer de forta pendent, a l'esquerra, muralles baixes. Sota d'aquestes, estacionament de vehicles. Davant, el camí a S. Vicente. I a l'esquena el Castell -S.XII- convenientment restaurat on s'hi entra travessant el pontet de la fossa. L'interior, si no ets profà en la matèria, costa un xic comprendre com s'hi podien encabir senyors, tropa, cavalleries, armament, aliments per uns i altres... Al costat dels murs trobem escales que menen a les diferents plantes, 2 o 3, fins arribar a una petita porta que ens duu, pujant per una molt dreta i estreta escala de cargol, dalt la Torre de l'Homenatge,... dalt... BUAAAA !!!...