20080321

PRADELL DE LA TEIXETA 31'5x63

Llibre de Notes 21x42

Pradell de la Teixeta (Priorat-Tarragona)


Municipi de la comarca del Priorat, al límit amb la comarca del Baix Camp, accidentat pels vessants occidentals de la serra de l’Argentera (779 m alt.), dita també serra de Pradell, que el coll de la Teixeta -camí natural entre les localitats del baix Priorat i del Baix Camp- separa, ja al sector més septentrional del terme, del puig Cerver (Alforja). El poble està situat a 463m d’altitud, és a la vall de Pradell. Avui dia encara hi passa la línia del ferrocarril de Saragossa a Barcelona, encara que com en molts altres llocs l’estació ja no s’utilitza i pocs trens s’hi aturen. La població sorgí a la fi del segle XII dins del territori del monestir d’Escornalbou -el prior atorgà carta de població el 1195 a Pere de Déu- i formà part de la baronia d’Escornalbou. La superfície inculta és ocupada per pasturatges, garriga, bosc i roquerars. Al secà hom conrea vinya, avellaners, oliveres, ametllers, i al regadiu, cereals i avellaners. Antigament al poble hi havia cooperativa agrícola, la qual disposava de molí d’oli. Actualment la societat ha anat de baixa i només queda un molí més modern, per triar les avellanes. Fa uns anys també hi havia una explotació d’una pedrera de guix, fins que es va deixar d’extreure guix per la seva poca rendibilitat.


2 comentaris:

Euphorbia ha dit...

He trobat aquest blog per casualitat buscant coses del Priorat.

M´ha emocionat veure l'aquarela de Pradell, el poble on va nèixer el meu pare, amb els seus tons teixa característics de tots els pobles de la zona.

Mai vaig tenir gaire apreci per aquest poble on de petita m'obligaven a anar a ajudar a la família a recollir avellanes i on no hi tenia amics, però ara que el meu pare ja no hi és, sembla que tot es veu d'una altra manera.

viserta ha dit...

M'ompla de satisfacció que una obra meva et pugui emocionar. Gràcies "euphorbia" per la teva sensibilitat. Aquesta Aquarel·la formava part de la col·lecció presentada a la Galeria d'Art Anquin's de Reus. Va ser adquirida.
D'acord que l'Acebes dona molt de joc però particularment m'estimaria mes que es fongues amb àcit... Temin un bon equip de guionistes, aviat trobarien un un substitut i es que en el PP no ha ha "desperdici", com ja sabras tenen molt "chapapote".